dzsungáriai törpehöri 
hobbytenyészet 

MENÜ


 

Katt a képekre!

Sziasztok! 

2002 óta tartok hörcsögöket, hobbitenyésztőként. Családom már 40 éves tapasztalattal rendelkezik aranyhörcsögök terén.

 

 Generációkat bűvöltek el a kis tappancsok!

 

Én is szíriai aranyhörcsöggel kezdtem, majd már 2006-tól dzsungáriai és roborovszki törpehörcsögeim is voltak. Nagyon édes kis jószágok, ezért sosem bírtam ki, hogy ne legyen jónéhány a háznál.

Immár több mint 30 dzsungáriai törpehörcsöggel osztom meg az otthonom. 2010 áprilisában, Cucu és Muaddib első almának születésének örömére, indítottam ezt az oldalt.

  

Pár szó a tenyészetemről:

 
A hörikéim a szobámban laknak, ki terráriumban, ki különböző élményketrecekben, saját és családom öröméért. A lehető legjobb körülményeket igyekszem biztosítani nekik, mindenkinek van halk forgója, itatója, háza és játékai is, hiszen

"a boldog hörcsög, halk hörcsög",

ami igen fontos éjszakai állatok lévén, ha az ember aludni is kíván.
Az élelmet terményestől szerzem be, kevésbé vegyszerezett mint a boltban kaphatóak és a tápértéke is igen magas, mindez biztosít számukra hosszú és boldog életet!
A picinyek éjjel-nappal "megfigyelés" alatt állnak, naponta többször ellenőrzi és babusgatja őket a család több tagja is. Ha van szabad helyem, napi több órát hörcsögjátszótéren töltenek, a kis agyukat is sok inger éri, így megfelelően fejlődik.

Krisztina 

 Fontos alapszabályok a tenyészettel kapcsolatban:

 • Nincs beltenyészet!
  A szülőket megbízható tenyésztőktől vásároltam, vagy saját tenyésztésűek. Az állatkereskedéseket senkinek nem ajánlom, nem tudhatjuk milyen állapotban voltak tartva az állatok és honnan származnak, gyakran félősek, harapósak, kezelhetetlenek. Továbbá a nagytenyészetek is kerülendőek ha szelíd, kezes állatkát szeretnénk. De kis türelemmel, hozzáértéssel és kitarással szinte minden hörcsög szelidíthető!

 • A kicsik egészségesen, kézhezszokottan kerülhetnek gazdihoz.
  Eddig minden almom nagy örömet szerzett későbbi gazdáiknak, nagyon sokat foglalkozom velük, akár a szádba is vehetnéd őket (bár talán inkább ne tedd) nyugodtan megülnének a nyelveden.
  (Nemrég egy leendő gazdi nagyon megijedt, hogy a kishörcsög talán beteg, olyan nyugodtan csücsült a kezében, nézelődött, mosakodott, na aztán megindult, rohangált össze vissza, valójában igen aktív hörike volt, a gazdi is megnyugodott.)
  De ha olyan hörcsögöt választunk amelyik 10 percig is képes ülni a kezünkben ne csodálkozzunk ha a ketrecében sem lesz nagyon aktív, esetleg nem fut annyit, mint egy átlagos hörcsög. Ha direkt arra megyünk, hogy nézhessük mit alkot odabenn válasszunk futkározósabb állatkát, de ez esetben számolni kell vele, hogy ha kiszedjük is rohanni akar majd!

 • Az almok riták.
  Gyakori 3 hetenkénti szülés egészségtelen az anya és a kölykök számára is, minimum 1,5 hónapot várni kéne a következő fedeztetésig. Az én almaim még ritkábbak, csak akkor lesz újabb alom, ha saját célra szeretnék kishörcsögöt, vagy igény van rájuk esetleg csak a nevelés öröméért. Nem a haszon miatt csinálom, a befolyó összeg csak a szülők fenntartására elég.

 • Az első fedeztetés 2-2,5 hónaposan történhet hím és nőstény esetében is.
  Persze mindez a hörcsög testi fejlettségétől,
   méretétől és a pár méretétől is függ.

 • Már a terhesség alatt is több fehérjét kap a mama:
  De csak mértékkel ám! A terhesség utolsó harmadában minden a magzatra megy és a túlfejlett kicsi beragadhat a szülőcsatornába, ami akár az anya halálát is okozhatja! Normál táplálás javasolt, sok vitaminnal persze, a szülés előtti utolsó napig, ekkor már adhatunk mindent bőségesen. Sajtot, tejfölt, túrót, lisztkukacot (ez a nagy kedvenc!), szülés után igény szerint tejet is. Mikor a kicsik nagyobbak ők is kapnak mindebből, hátrány az, hogy az anya gyakran eleszi előlük, így ez nála elhízáshoz vezethet.

 • Ingergazdag környezet:
  Mind a fiatalok és idősebbek számára is. Mindenki kap pörgőt, homokfürdőt, toalettgurigát amit szétrághatnak, zsebkendőt amiből építkezhetnek, valamint az állandó kézbenlét és futtatás is lényeges, ha szelíd hörikét szeretnénk.
  Az agy és az izmok fejlesztését már igen fiatal korban el kell kezdeni. Alapvetően minden gyerek zseninek születik, csak később némelyekkel foglalkoznak is. Ez meghatározó lesz hörcsögünk jövőbeni értelmi képességeit illetően. Így igazi kis szökőművészeket lehet nevelni. Persze a genetika is sok szerepet játszik.

 • Mindenki külön terráriumban lakik.
  Kivéve fiatal korban az egynemű testvérek, főleg nőstényeket tartok meg a picik közül, így ők az első saját almukig vagy a mamával, vagy testvérrel közösen.

 • Rengeteg foglalkozás és szeretet!!!
  Egytől-eggyig nagyon kezes minden kicsi hörcsögöm, mindenki meglepődik mennyire lehet játszani velük. (Most éppen egy pónilovas hintóban utazik Mangó és Mira a nászútjukon, unokahúgom jóvoltából... no azért ez lehet már egy kicsit túlzásNyelvöltés)

 • Rendszeresen kapnak zöldséget, gyümölcsöt, megszámlálhatatlan féle magvakat, tápot is!
  A száraz eledelt termelőtől szerzem be, garantáltan tartósítószermentes és nagyon egészséges! Láthatóan nagyon jót tesz nekik, fényes és tömött a bundájuk, és a kicsik is gyönyörűen fejlődnek tőle. Néha rágcsának kaphatnak kereskedésben kapható magkeverékeket a változatosságért, vagy mézes karikát. (Íg ezt az ízt is megszokják és később az új gazdinál is szívesen eszik. De mindenkit arra buzdítok vegyena picon kilóra kapható magvakat! Olcsóbb és a hörinek is sokkal jobb! Elvégre nem mindegy mit eszünk.)

A kicsik 3,5 hetes koruk után vihetők el, mindannyian szelídek barátságosak lesznek. Eladó Höribabák menüpontban megtekinthetőek. Folyamatosan frissítem és egyéb információkat is felteszek!!! 

 

 


 

Hírek

 • 35000 látogató!
  2012-08-02 12:45:45

  Köszönöm mindenkinek! Nevetés

 • 20 000 látogató!
  2011-11-07 19:54:22

  És igen! Megvan a

  látogató is!

  Köszönöm Mindenkinek!!! Kacsintás

 • Frissült a Hörikéim Nálatok! album!
  2011-11-05 11:25:50

  Nézzétek meg Ti is, hogyan ézik magukat a kireplüt hörikék! :) Nagyon jó dolguk van ám!

  Katt!

 • Nézz be hozzánk a facebook-on is!
  2011-10-20 15:16:57
 • Első 3 Rotastakos Höris videóm már megtekinthető!
  2011-06-26 21:23:22

   Új képek a Rotastak albumban is!

 • Erdélyben nyaraltunk!
  2011-06-24 19:23:48

  Sajnos a hörik nem jöhettek, de Erdély gyönyörű! Jól eláztunk a Csíksomlyói búcsún és a Gyilkos tó is nagyon gyilkos volt! Nézd meg te is!
  LÁTNIVALÓK ITT Katt!


 • Hamstergarten
  2011-05-16 21:27:59

  Hörcsög óvodát nyitottam, nézd meg te is a képeket!!

  Katt ide!

 • Hörivel a kertben!
  2011-05-13 01:05:25

  Tanuljunk kertben a hörivel! Tiszta jó móka! :)))) Az a kis fekete pötty ő aki mindig máshol van. Persze lehet a hatékonyságot csökkentette bizonyos szinten... Alicenak hívják :)

 • Beau és Cassy
  2011-02-08 01:27:05

  Kis dalmata hím érkezett tenyészetünkbe, nemsokára adatlapja is lesz. Beauregardnak neveztem el (Beau). Továbbá Floki és Baileys camel színű lányával bővült a cspat, Cassyvel. 


 • Mission Podom érkezett!
  2010-12-30 01:18:27

  Karácsonyi meglepetés, új ketrec, végre vannak gömbjeim is!! Imádják a höriék! Íme a képek!


 • Hónap képe: Tavaszi mező

 • Szoktatóketrec!
  2010-10-31 22:09:00

  Sokak kérésére, íme a képek!

  Képek itt...


 • Kerék a plafonon!
  2010-10-18 00:19:30

  Miért?! Minek?! Hol?! Hamarosan több infó itt erről a rejtélyes futókerékről!
 • Kattints a képre!


 • Látogatottság
  2010-09-09 23:50:01

  egyedi látogató volt eddig az oldalamon!Vigyor
  (a fenti dátum óta)


 • Újdonság! Medencéshörcsög!!!
  2010-08-25 14:59:38

  Legújabb home made hörcsögfuttató, ahol kis kedvenced kedvére szaladgálhat és bújkáhat! Mindössze egy régi gyerekmedencére, wc papír gurigákra és 1-2 hörcsög pörőre van szükség. Tisztítása egyszerű, felállítása gyors és hörcsögeid akár órákig vígan szaladgálhatnak egy terráriumnál jóval nagyobb területen!
  Nemsokára itt bővebben!!!


Szavazás

Mi tetszett legjobban a honlapon? Mert szavazni jó! :))))
A soksoksok fotó
Hörióvoda
Plafononforgó
Funny videók csokra
Hörcsögeim
Tartásuk leírása
Medencés hörcsögök
Szoktatóktrec
Rotastak képek
Etethető hörcsögjáték
Asztali nézet